Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την τιθάσευση φορτιάρικων ζώων (όπως για παράδειγμα μουλαριών και γαϊδουριών)


    Όταν ήταν μικρά, τα φορτιάρικα, περνούσαν την ζωή τους χαρούμενα και ελεύθερα. Ξεκαπίστρωτα και ξεσαμάρωτα, στην αρχή ακολουθούσαν τη μάνα τους κι αργότερα περιτριγύριζαν το κοπάδι. Όταν μεγάλωναν ερχόταν η ισόβια σκλαβιά, καθώς τότε τα καπίστρωναν και τα σαμάρωναν.

α. Καπιστράνα. Η καπιστράνα μπορεί να σκλάβωνε το φορτιάρικο στις ορέξεις του αφεντικού, όμως οι χάντρες και το ασβοτόμαρο για την βασκανία, το ομόρφαιναν κιόλας. Για τα ζόρικα γαϊδουρομούλαρα το περιστόμιο της καπιστράνας, δηλαδή αυτό που κάλυπτε τη μύτη, στο μεν επίρινο τμήμα του ήταν σιδερένιο, στον δε γενειαστήρα έσφιγγε με αλυσίδα.

β. Καπίστρι. Είναι το αρχαίο ηνίο από το λατινικό capistrum. Ήταν η καναβιά που συνέχιζε από την αλυσίδα της καπιστράνας.

γ. Φίμωτρο.
Είναι ο βυζαντινός φιμός. Φοριόταν στο γάιδαρο όταν κουβαλούσε τριφύλλι ή άλλα εδώδιμα γι αυτόν προϊόντα, καθώς επίσης κι όταν αυτός είχε την κακιά συνήθεια να δαγκώνει.

δ. Χαλινάρι. Εναλλακτικά ονομάζεται και γκέμι (από το τούρκικο gem). Τα χαλινάρια ήταν μονοκόμματα, σπαστά ή και άλλων μορφών.