Εκτύπωση
Κατηγορία: Αλιεία

Τι εννοούμε με τον όρο επαγγελματική αλιεία και πως γίνεται.


    Ενώ η ερασιτεχνική αθλητική αλιεία γίνεται για διασκέδαση περισσότερο, κι όχι για να εξασφαλίσει κανείς εισόδημα, η βιομηχανική ή και μεγάλη αλιεία γίνεται για να εξασφαλίσει τόση τροφή για τους ανθρώπους, όσο και εισόδημα για αυτούς που ασχολούνται μ' αυτή. Ο αλιευτικός πλούτος των θαλασσών θεωρούνταν και εξακολουθεί να θεωρείται ακόμη σαν ανεξάντλητος. Τα πράγματα, όμως, τα τελευταία χρόνια, μας αποδείχνουν πως δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί ο αλιευτικός πλούτος των θαλασσών να είναι μεγάλος, δεν είναι όμως καθόλου ανεξάντλητος. Αντίθετα, άρχισαν μερικά είδη ψαριών να είναι όλο και δυσεύρετα. Παρ' όλα αυτά πολλά κράτη εξακολουθούν να θεωρούν τα αλιευτικά προϊόντα το πλέον ουσιαστικό στοιχείο της οικονομίας τους.

    Η βιομηχανική αλιεία γίνεται πάντα στους ωκεανούς. Πρώτη είδηση που υπάρχει για οργανωμένη αλιεία είναι από τη Σκανδιναβία, όπου ένας νόμος το 1410 μ.Χ. καθόριζε τους όρους που θα γινόταν η αλιεία, ώστε να αποφεύγονται οι διάφορες συγκρούσεις μεταξύ των ψαράδων. Η βιομηχανική αλιεία επιδιώκει τη σύλληψη των ψαριών που ζουν ομαδικά. Τέτοια ψάρια είναι οι τόννοι, τα σκουμπριά, οι ρέγκες και οι αντζούγιες καθώς επίσης και τα ψάρια που ζουν μόνιμα σε αποικίες και τέτοια είναι π.χ. ο μπακαλιάρος και τέλος ορισμένα είδη ψαριών ή καρκινοειδών που συγκεντρώνονται σε ορισμένα μέρη του βυθού.

    Μεγάλη βιομηχανική αλιεία έχουν αναπτύξει οι Ιάπωνες, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, οι Εγγλέζοι και οι Σκανδιναβοί. Οι χώρες αυτές έχουν ναυπηγήσει τεράστιους αλιευτικούς στόλους, που αλιεύουν εκατομμύρια τόνους ψαριών το χρόνο. Με το αλόγιστο ψάρεμα που κάνουν, αν συνεχίσουν για μερικά χρόνια ακόμη, οι θάλασσες θα μείνουν κυριολεκτικά χωρίς ψάρια.

    Τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας άρχισε να ναυπηγεί αλιευτικό στόλο και να διεκδικεί μια θέση στο μοίρασμα του πλούτου των θαλασσών. Η βιομηχανική αλιεία γίνεται σε διάφορες περιοχές της γης, ανάλογα με το είδος που ειδικεύεται ο καθένας. Το ψάρεμα γίνεται με τα πιο τέλεια μηχανήματα έτσι που να μην υπάρχει περιθώριο να ξεφύγει τίποτε.

    Τέλος εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μορφές της αλιείας είναι η φαλαινοθηρία, η σπογγαλιεία και η αλιεία μαργαριταριών.

    Προέκταση της αλιείας αποτελεί η ιχθυοτροφία, δηλαδή η ιχθυοπαραγωγή σε ιχθυοτροφεία.