Κοινότητα Γλώσσας 370 04, Δήμος Σκοπέλου Νομός Μαγνησίας
Τηλ. (0424) 33224, 33581 Φαξ (0424) 33364


Ιστορικό

Το 1999, 24 γυναίκες της Γλώσσας Σκοπέλου δημιούργησαν το συνεταιρισμό με σκοπό:

  • Να στηρίξουν την εγχώρια οικονομία.
  • Να ενισχύσουν το εισόδημα των γυναικών της περιοχής.
  • Να βελτιώσουν το κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο των γυναικών του χωριού.


Ο συνεταιρισμός ασχολείται με την παρασκευή παραδοσιακών νησιώτικων γλυκών, εδεσμάτων και ποτών με παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά, σε γεύσεις αυθεντικές και μοναδικές.

Επίσης δραστηριοποιείται για την αναβίωση εθίμων με έντονο το νησιώτικο χαρακτήρα. Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων σύμφωνα με την παράδοση του νησιού (γλωσσιώτικος γάμος, βαφτίσια, συνεστιάσεις, λαϊκά πανηγύρια κ.ά.), καθώς και την τροφοδοσία σε εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα εντός και εκτός του νησιού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκθετήριο των προϊόντων με τη μορφή λαϊκού μουσείου, όπου εκτίθενται παλαιά χειροτεχνήματα.

Προϊόντα

Ο συνεταιρισμός παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά: χαμαλιά και ροζέδες (γλυκά που ως βάση έχουν την αμυγδαλόψιχα), γλυκά του κουταλιού (αμύγδαλο, δαμάσκηνο και φρούτων κάθε εποχής), μαρμελάδες και γλυκά ταψιού. Επίσης φτιάχνει παραδοσιακά φαγητά: στριφτές τυρόπιτες Σκοπέλου, ροφός στιφάδο, κρέας με κυδώνια, κοχύλια και πεταλίδες με ρύζι, και χταπόδι με χόρτα.

Περιοχή

Περίπου 4.000 χρόνια πριν, η Σκόπελος είχε το όνομα Πεπάρηθος. Στο νησί υπήρχαν πόλεις όπως η Κνωσός, η Πάνορμος και η Σελινούς που μαρτυρούν την επιρροή του μινωικού πολιτισμού. Βασιλιάς της Σκοπέλου ήταν ο Στάφυλος, γιος της Αριάδνης (κόρης του Μίνωα της Κρήτης) και του θεού Διόνυσου. Το νησί είχε ως έμβλημα το σταφύλι και ο Πεπαρήθιος οίνος ήταν εξαιρετικά γνωστός στον αρχαίο κόσμο.

Η αρχαία Κνωσός είναι η σημερινή Γλώσσα, γραφική κωμόπολη, κτισμένη ανάμεσα σε πεύκα και αμυγδαλιές, με καλντερίμια και όμορφα σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια.

Ο Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός της Γλώσσας συνεχίζει την παράδοση, παρασκευάζοντας παραδοσιακά προϊόντα από υποπροϊόντα του οίνου, όπως μούστο, πετιμέζι, μουσταλευριά και ριτσέλια, αλλά και σκοπελίτικες τυρόπιτες και ωραίο ψωμί.

Οι γυναίκες της Γλώσσας σάς καλούν να τα απολαύσετε όλα αυτά, ζώντας λίγες ημέρες στον όμορφο τόπο τους, και να περάσετε τις διακοπές σας δοκιμάζοντας ξεχωριστές γεύσεις.