Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου - Σφακίων

Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου - Σφακίων
Σ’ ένα από τα πιο χαρισματικά μέρη της Κρήτης, δραστηριοποιείται από το 1949 η Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου - Σφακίων, που αποτελείται από 41 συνεταιρισμούς και αριθμεί περίπου 8.000 ελαιοπαραγωγούς.

Η Eνωση ελέγχει και συντονίζει όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας του ελαιολάδου της περιοχής. Διαθέτει 5 ιδιόκτητα ελαιοτριβεία, απ’ τα οποία το ελαιόλαδο καταλήγει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, στο Στύλο Αποκορώνου. Εκεί, αφού πρώτα γίνει ο απαραίτητος λεπτομερής χημικός και οργανοληπτικός έλεγχος, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται κατά κατηγορία σε ανοξείδωτες στεγασμένες δεξαμενές.

Καθώς τα ελαιόδεντρα της περιοχής ανήκουν σε χιλιάδες μικροπαραγωγούς, το κάθ’ ένα απ’ αυτά απολαμβάνει την ιδιαίτερη φροντίδα και αφοσίωση του ιδιοκτήτη του, από το φύτεμα μέχρι τη συγκομιδή και παραγωγή του ελαιολάδου, η οποία μεταφέρεται με πάθος και ευλάβεια από οικογένεια σε οικογένεια, από γενιά σε γενιά, με σύμμαχο τους πολλούς αιώνες εμπειρίας και παράδοσης.

Αυτή ακριβώς η προσωπική επιμέλεια, που διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε καλλιέργειας και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε δέντρου ξεχωριστά, είναι που κάνει το ελαιόλαδο της Eνωσης τέλειο προϊόν. Αφού αποφασιστεί σχολαστικά η κατάλληλη ώρα συγκομιδής, που γίνεται με τα χέρια, ο καρπός σε ελάχιστο χρόνο καταλήγει στα ελαιουργεία, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε αλλοίωση στη γεύση, στο άρωμα, στο χρώμα και στην ποιότητα γενικά του ελαιολάδου.

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι η Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου - Σφακίων αποτελεί πρότυπο για την καλλιέργεια, τη φροντίδα, την επεξεργασία και την παραγωγή ελαιολάδου.

http://www.easap.gr/Pages/Home.htm

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών Επισκοπής Ημαθίας

ΑΣΟΠ - Επισκοπής

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών Επισκοπής Ημαθίας (ΑΣΟΠ Επισκοπής) είναι ένας από τους σημαντικότερους Συνεταιρισμούς του νομού Ημαθίας. Η έδρα του είναι το Δημοτικό Διαμέρισμα Επισκοπής του Δήμου Ανθεμίων, της επαρχίας Νάουσας του Νομού Ημαθίας. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί ο ΑΣΟΠ είναι νωπά φρούτα της περιοχής(κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια κτλ), που φέρνουν συσκευασμένα και τυποποιημένα σε τελάρα ή κλούβες τα μέλη του συνεταιρισμού.


http://www.asop.gr/

Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), αποτελεί ένα διαδημοτικό φορέα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η βασική αποστολή του ΣΕΔΗΚ περιλαμβάνει δυό βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά παρεμβάσεις σχετικές με την αναβάθμιση των συνθηκών στον τομέα της παραγωγής ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει δρασεις σχετικές με την βελτίωση των όρων στον τομέα της διάθεσης και εμπορίας.

Στον τομέα της παραγωγής βασικοί στόχοι είναι: Η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση στην ποιότητα του ελαιολάδου, η μείωση του κόστους παραγωγής, προτάσεις για την βελτίωση των κανονισμών της ΕΕ, μελέτες για την καλύτερη αξιοποίηση των μέτρων της Ευρωπαικής και Εθνικής ελαικης πολιτικής, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από περιβαλλοντικά προβλήματα, ακραίες καιρικές συνθήκες, φυτονόσους κ.α.
Στον τομέα της διάθεσης βασικός στόχος είναι: Η αύξηση της κατανάλωσης του Κρητικού παρθένου ελαιολάδου, η ανάδειξη και προβολή της ανεγνωρισμένης υγιεινής, γευστικής και πολιτιστικής αξίας του και η προστασία της φημισμένης ποιότητας του.


http://www.sedik.gr

Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδος

Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδος

Η Δυτική Ελλάδα, αποκαλούμενη το "Φυσικό πάρκο της Ελλάδας" αποτελεί την περιοχή με την μεγαλύτερη ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας στη χώρα μας.

Η Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα είναι διεπαγγελματική οργάνωση με την νομική μορφή αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική. Δημιουργήθηκε το 1998 και έχει μέλη Βιοκαλλιεργητές, Γεωτεχνικούς επιστήμονες, Εμπόρους & Μεταποιητές Βιολογικών προϊόντων, κυρίως στην Αιτ/νία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Είναι μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης βιοκαλλιεργητών IFOAM, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, συμμετέχει στο «Μεσογειακό δίκτυο βιολογικής γεωργίας» και στο «Δίκτυο βιολογικής γεωργίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»


http://www.bionetwesthellas.gr

Ομάδα Παραγωγών Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού

Η Ομάδα Παραγωγών Αγροτικός Συνεταιρισμός (Ο.Π. - Α.Σ.) Βελβεντού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το 1987, και το καταστατικό του Συν/σμού είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Ν. 2810/2000.

Ο συνεταιρσμός έχει εγγεγραμμένα 410 μέλη από τα οποία 110 είναι πλήρως ενεργά και των οποίων οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 1450 στρέμματα ροδάκινα και 350 στρέμματα νεκταρίνια, 130 στρέμματα μήλα και λίγα στρέμματα με δαμάσκηνα, κιδώνια και ακτινίδια. Η παραγωγή αυτών ανέρχεται στους 3.700 τόνους ροδάκινα. 600 τόνους νεκταρίνια, 350 τόνους μήλα και μικρή ποσότητα από τα υπόλοιπα προϊόντα. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, διακινούνται σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% στις αγορές του εξωτερικού, εξαγωγές σε μικρότερο ποσοστό γίνονται και στα υπόλοιπα προϊόντα.


http://www.dimitracoop.gr/