Γεωργικά Προϊόντα

Ελληνικά Άγρια Μανιτάρια.


    Πριν από μερικά χρόνια, η βρώσιμη άγρια ελληνική χλωρίδα πέρασε μια μακρά περίοδο απαξίωσης. Στην ίδια γαστρονομική δυσμένεια με τα ταπεινά χόρτα έπεσαν και τα εντυπωσιακά μεν αλλά άγνωστα ελληνικά άγρια μανιτάρια που φύονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

    Ωστόσο, η ποιότητα των ελληνικών άγριων μανιταριών είναι εξαιρετική και η γεύση πολλών από αυτά συγκλονιστική!

    Τα άγρια ελληνικά μανιτάρια μαζεύονται από εξειδικευμένους, πολύ έμπειρους συλλέκτες. Ακολούθως, μεταφέρονται στα συσκευαστήρια όπου γίνεται η διαλογή, κόβονται με ειδικό μηχάνημα, στεγνώνουν σε ξηραντήριο και συσκευάζονται.

    Στην ελληνική αγορά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, σε πολύ ελκυστικές συσκευασίες και προσιτές τιμές αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια: κανθαρέλες, βασιλομανίταρα, μορχέλες, τρομπέτες

"Arosis"

 

Άγρια Μανιτάρια Πίνδου, "Arosis".

  Η AROSIS δημιουργήθηκε το 1956. Έχει τη τύχη να εδρεύει και να δραστηριοποιείται σε μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς (Καστοριά – Πρέσπες), όπου παράγονται προϊόντα παραδοσιακής και ήπιας καλλιέργειας (Όσπρια Καστοριάς – Πρεσπών) από απλούς ανθρώπους με μεράκι. Όραμα της AROSIS είναι η ανάδειξη Ελληνικών τοπικών προιόντων εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Έτσι, εκτός των Ελληνικών οσπρίων, η εταιρεία προωθεί με σεβασμό τα εξής αυθεντικά προιόντα: Ρύζι Θεσσαλονίκης και Σερρών, Παραδοσιακά ζυμαρικά με μανιτάρια Πίνδου, Άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια Πίνδου. Τα παραπάνω προιόντα, Βιολογικής και Συμβατικής Γεωργίας, είναι επίλεκτα μέλη για την Παραδοσιακή Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Η AROSIS με γνώση και ζήλο φροντίζει τα προιόντα, τα απεντομώνει οικολογικά και τα συσκευάζει χειροποίητα σε καλαίσθητα πακέτα. Η επιχείρηση εφαρμόζει συστήματα ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής (HACCP και ISO 9001:00). Στους τόπους καλλιέργειας και παραγωγής των ΑΡΟΣΙΣ η ζωή κυλά ήρεμα και με πίστη στις ανθρώπινες αξίες. Η AROSIS εγγυάται την αυθεντικότητα πιστοποιημένων με ονομασία προέλευσης προιόντων. Προιόντα φτιαγμένα με αγάπη από τη φύση και τον άνθρωπο, για τη φύση και τον άνθρωπο.

http://www.arosis.gr/active.aspx

Τα δημητρικά αποτελούν τη βάση τη φυτικής παραγωγής.


    Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία καλλιεργούμενων φυτών για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται το βασικότερο είδος της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί, κτηνοτροφές για τα ζώα, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, για τη βιομηχανία χαρτιού, καθώς και για άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Τα δημητριακά στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστιδών και τα περισσότερα κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας. Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας και στις πιο πολλές χώρες η καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγωγής.

Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

-στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί και πολλά άλλα παρόμοια είδη

-στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται σαν ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. και τέλος

-στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ήλιος και πολλά άλλα.

    Στις χώρες με θερμότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το ρύζι (που αποτελεί και τη βασική τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες) και το καλαμπόκι (που αποτελεί αντίστοιχα βασικό στοιχείο διατροφής για πολλούς κατοίκους της Αμερικανικής Ηπείρου). Στις χώρες με ψυχρότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και η βρώμη, καθώς και η σίκαλη.

    Γενικά τα δημητριακά είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα χρόνο.

                                

Τα ζυμαρικά είναι από τα πλέον δημοφιλή εδέσματα παγκοσμίως.

  Τα ζυμαρικά είναι αγνή τροφή, φυτικής προέλευσης που προσφέρει δύναμη, ενέργεια αργής απελευθέρωσης και σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό.

    Οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκε ότι έτρωγαν ζυμαρικά ήταν οι Κινέζοι το 5.000 π.Χ. Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος έκανε ένα εργαλείο για να φτιάχνει "κορδόνια από ζύμη".

"Ο Χέλμος"


Παραδοσιακά Ζυμαρικά Καλαβρύτων "Ο Χέλμος"

                     

    Από το 1985 η οικοτεχνία μας παράγει τα παραδοσιακά ζυμαρικά ΧΕΛΜΟΣ. Τα ζυμαρικά μας παρασκευάζονται από αγνά φρέσκα υλικά. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τους είναι επιλεγμένες με μεράκι και φροντίδα προσπαθώντας να μείνουμε ταυτόχρονα πιστοί στην ποιότητα και την παραδοσιακή γεύση. Η αυθεντικότητα των προϊόντων μας στηρίζεται στην παλιά σπιτική συνταγή. Κρατώντας τις παραδόσεις προσφέρουμε στον καταναλωτή ότι καλύτερο.

    Επιπλέον, εφαρμόζουμε το μοντέλο HACCP (ΕΛΟΤ 1416), στις διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κίνδυνοι (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολογικοί) στα προιόντα μας. Ως εκ τούτου, μετρούνται, καταγράφονται και τηρούνται τα αντίστοιχα αρχεία για τις παραμέτρους ποιότητας των προιόντων μας και εφαρμόζεται ότι προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

http://www.helmos.com

 

"Βιοτρόφος"


Ζυμαρικά από πρώτες ύλες Βιολογικής Γεωργίας

     Με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης διαθέτει στην αγορά ζυμαρικά από βιολογικό αλεύρι καλαμποκιού και ρυζιού χωρίς γλουτένη. Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται διαλέγονται με τη σχολαστικότητα μιας μάνας που τρέφει υπεύθυνα το παιδί της, και αποτελούν βασικό τμήμα στη μεσογειακή αλυσίδα διατροφής.

http://www.biotrofos.gr/

 

"Melko"

"Melko", τα σπιτικά ζυμαρικά από την Κρήτη!

 

    Φύλλο Ελιάς, Μεσσαρίτικο μακαρόνι, Καλογερικό, Σκιουφικτό, Κρητικές Χυλοπίτες, είναι τα πέντε διαφορετικά είδη ζυμαρικών που φέρνουν την υπογραφή της… ποίησης και της παράδοσης από τις γιαγιάδες της Κρήτης, στο καθημερινό μας μενού. Η MELKO είναι σύγχρονη, πρότυπη μονάδα παραγωγής, που είναι πιστοποιημένη με HACCP από την ίδρυσή της και με ISO 9001. Όλη η παρασκευαστική διαδικασία ελέγχεται και πιστοποιείται από τη ΔΗΩ.

    Τα βιολογικά ζυμαρικά MELKO παράγονται από 100% βιολογικό σιμιγδάλι, αποξηραίνονται στους 40ο Κελσίου επί 35-70(!) ώρες και παστεριώνονται διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά και γευστικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα προστατεύουν την υγεία μας από δυσάρεστες επιπτώσεις. Τα MELKO είναι αυθεντικά al dente, επιτρέποντας στα μυρωδικά και στη σάλτσα να προσδώσουν τη νοστιμιά και το άρωμα τους στο ακέραιο. Διατίθενται από τη ΒΡΩΣΙΣ και τη ΒΙΟΦΡΕΣΚΟ σε εξαιρετικά καλαίσθητες συσκευασίες και σε προσιτές τιμές, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

http://www.melko.gr/

 

"Η Αρκαδική Γεύση"

Παραδοσιακά ζυμαρικά "Η Αρκαδική Γεύση"

     Στο σύγχρονο εργαστήριό μας, στη Βλαχέρνα Αρκαδίας, παράγουμε τα παραδοσιακά ζυμαρικά "η αρκαδική γεύση" που τα φτιάχνουμε με αγνά ντόπια υλικά και την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς.

-Χυλοπίτες
-Χυλοπίτες νηστίσιμες
-Λαζάνια
-Τραχανάς ξινός
-Τραχανάς γλυκός
-Τραχανάς πικάντικος (νηστίσιμος)
-Κριθαράκι
-Αχιβαδάκι
-Βίδες
-Σέλινο ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ

    Τα προϊόντα θα τα βρείτε στο πρατήριό μας στη Βλαχέρνα Αρκαδίας και σε πολλά άλλα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

http://www.inarcadia.gr/dd/vlaherna/kollintzas/index.htm

 

"Συνταγή της γιαγιάς"


"Συνταγή της γιαγιάς", εργαστήρι παραδοσιακών γεύσεων!

                                             Συνταγή της γιαγιάς - Πρώτη σελίδα


    Στην πόλη της παράδοσης και των νερών τη Νάουσα, λειτουργεί το παραδοσιακό εργαστήρι με την νοσταλγική ονομασία «ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ». Συλλέγει τα αγνά φρούτα και λαχανικά που προσφέρει απλόχερα η μακεδονική γη, τα άγρια βότανα και αρωματικά φυτά που βρίσκονται διάσπαρτα στο όρος Βέρμιο και τα μεταποιεί σε τουρσί, γλυκά του κουταλιού, λιαστά, μαρμελάδες και άλλες λησμονημένες γεύσεις από τα διατροφικά καμώματα της σύγχρονης εποχής. Ακολουθώντας πιστά και με μεράκι την γαστρονομική παράδοση της περιοχής, όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται χειροποίητα και σε μικρές κατσαρόλες


http://www.sintagigiagias.gr

Ο ευλογημένος καρπός των Ελλήνων από την αρχαιότητα.


    Το βασικότερο στοιχείο της ελληνικής διατροφής, το ελαιόλαδο, προλαμβάνει πολλές ασθένειες και ενισχύει τον οργανισμό του ανθρώπου. Γι' αυτό για τους αρχαίους Έλληνες η ελιά θεωρούνταν ευλογημένο δέντρο.

                                   

 

"Boxas"

 

"Boxas" - Παραδοσιακό Ελαιουργείο στην Κρήτη


    Το ελαιουργείο Boxas συνεχίζει την παράδοση και εξάγει το λάδι με τον πιο αγνό τρόπο. Με μποξάδες, όπου γίνεται κρύο πρεσάρισμα. Με αυτόν τον τρόπο το 80% του ελαιόλαδου μπορεί να παραχθεί χωρίς να μπει στον διαχωριστήρα, όπου με την φυγοκέντρηση χάνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία. Επίσης διαθέτει χωριστά συγκροτήματα ψιλής - χοντρής ελιάς.

    Η σταθερή ποιότητα του παρθένου ελαιόλαδου BOXAS δίνει μια ξεχωριστή γεύση και στις σαλάτες αλλά και στα φαγητά. Με τις σύγχρονες και συνεχώς βελτιωμένες εγκαταστάσεις τους, με την επιμονή τους στην εξαγωγή του παρθένου ελαιόλαδου ΜΟΝΟ με μποξάδες, προσπαθούν να κρατήσουν σε όσο το δυνατον υψηλότερα επίπεδα τις θρεπτικές ουσίες και τις βιταμίνες του ελαιόλαδου.

http://www.boxas.gr/

 

"Λιόφυτο Ματθαίου"

"Λιόφυτο Ματθαίου", από τα Χανιά Κρήτης

    Στους ηλιόλουστους ελαιώνες που καλλιεργούνται στους λόφους της περιοχής Κολυμβαρίου Χανίων Κρήτης σε ύψος 250 μ. και που αναπνέουν από την αύρα του Κρητικού Πελάγους παράγεται μία από τις καλύτερες παγκοσμίως και πολλαπλώς βραβευμένες ποιότητες λαδιού στον κόσμο.

    Αυτό το λάδι που παράγουμε με πολλή αγάπη και μεράκι από τους ιδιόκτητους ελαιώνες μας με χειρονακτικούς τρόπους, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, τυποποιούμε και εμπορευόμαστε με την ετικέτα Λιόφυτο Ματθαίου σε πολύ περιορισμένη ποσότητα και αριθμημένη τυποποίηση.


http://www.liophito-mattheou.com/

 

"Λατζιμάς"

Βιολογικό ελαιόλαδο Λατζιμάς

    Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που παράγει, επεξεργάζεται και τυποποιεί ποιοτικό ελαιόλαδο υψηλών προδιαγραφών χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας συγκομιδής και έκθλιψης σε συνδυασμό με τους έλεγχους και τις σύγχρονες πιστοποιήσεις, φέρνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ένα προϊόν άριστης ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης, και τους οδηγεί σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

http://www.latzimasoil.gr/

 

 

"Armonia"

Βιολογικό ελαιόλαδο «ARMONIA» από το 1995

     Το πλήρως βιολογικό, έξτρα παρθένο, άθερμο ελαιόλαδο Λακωνίας «ARMONIA», παράγεται στα οικολογικά αγροκτήματα «ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ», 10 χλμ νοτιανατολικά από τη ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, από το 1995. Η περιοχή αυτή έχει πανάρχαιες ρίζες και παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς, με υψόμετρο 350 μέτρα από το Λακωνικό κόλπο και τη διασχίζει ο ποταμός Ευρώτας (περιοχές Σκούρα-Τραπεζοντή Λακωνίας). Η ποικιλία που καλλιεργείται κατά βάση, είναι η κορωνέϊκη και σε μικρότερο βαθμό καλλιεργούνται και βρώσιμες ελιές ποικιλίας καλαμών (η ποικιλία κορωνέϊκη θεωρείται η πρώτη ποικιλία σε ποιότητα, χρώμα, γεύση και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά). Η καλλιέργεια των ελαιοδένδρων γίνεται με πλήρως βιολογικό τρόπο, χωρίς καμιά απολύτως χρήση χημικών λιπασμάτων ή των πολύ επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Σε όλη την καλλιέργεια χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα, κάνουμε αμειψισπορά, χλωρή λίπανση με βίκο, άγρια χόρτα που δεν τα αντιμετωπίζουμε σαν εχθρούς, τα πουλιά και τα ωφέλιμα έντομα που είναι φίλοι μας. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με τους βιολογικούς κανονισμούς και με την πιστοποίηση της ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ (πρώην ΣΟΓΕ).

    Ο ελαιόκαρπος συλλέγεται με το χέρι, και μεταφέρεται αυθημερόν ή το πολύ εντός 2 ημερών σε τσουβάλια από λινάτσα, σε εξειδικευμένο ελαιοτριβείο. Η έκθλιψη γίνεται αυθημερόν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (έως 250C), ώστε να διατηρούνται όλα τα θρεπτικά του στοιχεία και αρώματα (υπάρχει απώλεια ποσότητας, αλλά αναδεικνύεται η ποιότητα). Η αποθήκευση του γίνεται άμεσα σε δικές μας ανοξείδωτες δεξαμενές (INOX – 19/10 – CORDIVARI – ISO 9002), ενώ η διανομή του πραγματοποιείται σε σκούρα δοχεία των 5 lt.

    Το βιολογικό ελαιόλαδο «ARMONIA» διανέμεται σε βιολογικά καταστήματα, αλλά κατά βάση απευθείας στους ίδιους τους καταναλωτές (πώληση χονδρική – λιανική). Τελευταία έχουμε δημιουργήσει και συνεργασία με εταιρεία που το χρησιμοποιεί για καλλυντικά προσώπου, σώματος (δοκιμαστικό στάδιο). Συνεχίζοντας την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και όχι ποσότητας, με έλεγχο σε όλα τα στάδια – σύμφωνα με τον κανονισμό 2092/91-περί βιοκαλλιέργειας.

http://www.1bio.gr/bioarmonia.htm

 

"Βιολέα"

Βιολέα "ASTRIKAS ESTATE"

                                   

Το ελαιόλαδο της ΒΙΟΛΕΑ "ASTRIKAS ESTATE" είναι το αποκλειστικό προϊόν των ιδιόκτητων ελαιώνων της. Εχοντας την δυνατότητα να ελέγχει όλα τα στάδια καλλιέργειας, παραγωγής, και εμφιάλωσης, μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού του ελαιολάδου από χρονιά σε χρονιά. Η παραγωγή της ΒΙΟΛΕΑ "ASTRIKAS ESTATE" είναι περιορισμένος αριθμός φιαλών κάθε χρόνο και δεν υπόκειται σε προσμίξεις όπως το ελαιόλαδο ευρείας κατανάλωσης. Στους ελαιώνες της, που βρίσκονται στο χωριό Αστρικας, Κισάμου, Κρήτης, (σε ιδανικό υψόμετρο 300 - 350 μ) εντός της περιοχής, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Κολυμβαρίου, καλλιεργεί αποκλειστικά την "Κορονέϊκη" ποικιλία. Οι ελαιώνες διατηρούνται ξηρικοί διότι, όπως και το κρασί από ξηρικό αμπέλι έχει την χαρακτηριστική αυτή γεύση, έτσι και το ελαιόλαδο της ΒΙΟΛΕΑ επιδεικνύει και αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο κυριότερος σκοπός της ΒΙΟΛΕΑ είναι η παραγωγή ενός αυθεντικά παραδοσιακού ελαιολάδου, με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς αγροχημικά κατάλοιπα.


http://www.biolea.gr

 

"Χατζημιχαήλ"

Ελαιόλαδο "Χατζημιχαήλ" - αποκλειστικό από τους ελαιώνες της νήσου Λέσβος!

             

    Προϊόντα: αποκλειστικό προϊόν των οικογενειακών ιδιόκτητων ελαιώνων με παραδοσιακή οργανική λίπανση και ψυχρή άλεση, όχι φάρμακα & ελαιόλαδο από επιλεγμένους ελαιόκαρπους και καλλιέργεια μιας περιοχής - παραδοσιακή φυσική καλλιέργεια - όχι μαζική παραγωγή και αναμίξεις. 

http://www.hatzimichail.de/index_GR.htm

Φυσικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες φυτικής προέλευσης.


    Οι φυσικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες φυτικής προέλευσης, προέρχονται από τον σπόρο (βαμβάκι καπόκ), από τον βλαστό (λινάρι, γιούτα, κάνναβη, Ramie), από τα φύλλα (Sisal, Manila) ή από τον καρπό (κοκοφοίνικας) των φυτών. Το κύριο συστατικό των ινών αυτών είναι η κυτταρίνη, ουσία από την οποία αποτελείται η μεμβράνη των φυτικών κυττάρων. Η κυτταρίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης, που σχηματίζεται από μόρια γλυκόζης ενωμένα σε μακρομοριακές αλυσίδες.

    Οι σπουδαιότερες φυσικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες φυτικής προέλευσης είναι το βαμβάκι, η γιούτα και το λινάρι, ενώ οι ίνες καπόκ, κάνναβη, Ramie, Sisal, Manila και κοκοφοίνικας έχουν μικρότερη οικονομική σημασία.

· Βαμβάκι: 
    Το βαμβάκι, η πιο σημαντική κλωστοϋφαντουργική ίνα, πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και από εκεί μεταδόθηκε στην Κίνα. Στην Ευρώπη το έφεραν οι Άραβες στις αρχές του μεσαίωνα. 
    Η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού ανήλθε το 2000 σε 19 εκατομμύρια τόνους, που αποτελεί το 37% του συνόλου των παραγωμένων κλωστοϋφαντουργικών ινών.Οι κυριότερες χώρες παραγωγής βαμβακιού είναι η Κίνα, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βραζιλία. 
    Το βαμβάκι είναι μια άσπρη ινώδης κλωστική ύλη, που παράγεται από το θαμνώδες φυτό βαμβακιά. Η βαμβακιά φυτρώνει σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και το ύψος της μπορεί να φθάσει από 25cm έως 2m. Ο χρόνος βλάστησης του βαμβακιού ανέρχεται σε περίπου 6 μήνες και η συγκομιδή του γίνεται με το χέρι ή με την βοήθεια μηχανών. Το βαμβάκι που συλλέγεται με μηχανές δεν είναι υψηλής καθαρότητος, επειδή περιέχει μέρη του καρπού καθώς και άλλες ακαθαρσίες.
    Το βαμβάκι έχει καλές αντοχές στην φθορά, στις τριβές και στο σκίσιμο, είναι απαλό στην αφή, φιλικό προς το δέρμα, έχει μικρή ελαστικότητα και καλή απορροφητική ικανότητα (μπορεί να απορροφήσει μέχρι 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό), κλωστοποιείται εύκολα και μπορεί άνετα να πλεχτεί ή να υφανθεί με άλλες ίνες. Επίσης πλένεται, λευκένεται και βάφεται εύκολα, έχει καλές αντοχές στον ιδρώτα, στα αλκάλια και στους οργανικούς διαλύτες. Οι ιδιότητες του βαμβακιού μπορούν ν' αλλάξουν αν υποστεί διάφορες επεξεργασίες, όπως μερσερισμό,υδροφοβία, σταθεροποίηση διαστάσεων, μαλάκωμα για καλυτέρευση της αφής και επεξεργασία εναντίον του τσαλακώματος.

· Καπόκ:
    
Οι ίνες καπόκ, που ονομάζονται επίσης και φυτικά πούπουλα,παράγονται από τα δέντρα καπόκ, που φυτρώνουν σε τροπικές χώρες, όπως η Ινδία και η Ινδονησία. Οι ίνες αυτές, των οποίων το μήκος μπορεί να φθάσει από 1 έως 4cm, έχουν χρώμα κίτρινο έως καφετί, είναι λεπτές, μαλακές, λείες, γυαλιστερές και πολύ ελαφριές, επειδή το εσωτερικό τους είναι γεμάτο με αέρα. Αυτό τις προσδίδει καλές μονωτικές ιδιότητες και τις καθιστά ικανές να επιπλέουν πολύ καλά στο νερό. Οι ίνες καπόκ δεν μπορούν να κλωστοποιηθούν,επειδή είναι λείες και έχουν μειωμένη αντοχή. Χρησιμοποιούνται κυρίως σαν υλικό γεμίσματος μαξιλαριών,στρωμάτων και σωσιβίων.

· Λινάρι:
    
Το λινάρι είναι από τις αρχαιότερες κλωστοϋφαντουργικές ίνες. Οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Φοίνικες το καλλιεργούσαν συστηματικά από το 4000 π.Χ. 
    Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή λιναριού ανέρχεται σε περίπου 800.000 τόνους, που αποτελεί το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής κλωστουφαντουργικών ινών. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής λιναριού είναι η Κίνα, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αίγυπτος. 
    Το λινάρι παράγεται από το ύψους 0,6 έως 1m μονοετές φυτό Linum usitatissimum. Η κατεργασία του περιλαμβάνει το ξερίζωμα των φυτών, το κοπάνισμα για να πέσει ο σπόρος, το μούλιασμα για να μαλακώσουν τα στελέχη και να γίνουν σαθρά, η αποξήρανση και το σπάσιμο των βλαστών.
    Οι ίνες του λιναριού, που ανήκουν στην κατηγορία των ινών φλοιού, έχουν χρώμα σταχτί έως λευκοκίτρινο, είναι μεγαλύτερης αντοχής από τις ίνες του βαμβακιού, δεν έχουν ελαστικότητα και τσαλακώνουν εύκολα. Επίσης η επιφάνειά τους είναι λεία,γυαλιστερή και δροσερή, είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και μπορούν να πλεχτούν ή να υφανθούν μόνες τους ή μαζί με ίνες βαμβακιού[2].
Τα λινά υφάσματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλοκαιρινών ενδυμάτων, υφασμάτων επιπλώσεων και διακόσμησης, σακιδίων, βαλιτσών και πάνινων παπουτσιών.

· Κάνναβη:
    
Οι ίνες κάνναβης προέρχονται από το φυτό Cannabis sativa, που φύεται σ' όλα σχεδόν τα εδάφη και κλίματα. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει από 0,5 έως 5,5cm. Οι ίνες κάνναβης έχουν μεγάλη αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις και είναι ανθεκτικές στο νερό και στην προσβολή από μικροοργανισμούς. Εξ αιτίας αυτών των ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σχοινιών, σάκκων, διχτυών ψαρέματος και καραβόπανων.
    Η κάνναβη περιέχει ορισμένες δραστικές ουσίες που την κατατάσουν μεταξύ των ναρκωτικών φυτών. Γι' αυτόν τον λόγο σε πολλές χώρες δεν επιτρέπεται η καλλιέργειά της.

· Γιούτα: 
    Οι ίνες γιούτα, που ανήκουν στην κατηγορία των ινών φλοιού, προέρχονται από το φυτό Corchorus capsularis, που φύεται κυρίως στην Ινδία και στο Πακιστάν και έχει ύψος 3 έως 5m. Οι ίνες γιούτα είναι μετά το βαμβάκι οι πιο σημαντικές οικονομικά φυσικές ίνες φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σάκκων, σχοινιών, υφασμάτων συσκευασίας, κουρτινών και υφασμάτων επιπλώσεων.

Υποκατηγορίες